Składniki
- Sos sojowy 6 łyżek
- Grzyby MUN 1 opakowanie
- 1 litra zakwasu na żurek
- 1 1 litra wywaru warzywnego
- 4 jajka
- 4 ziemniaki
- 2 łyżki śmietany 18%
- 2 łyżki tartego chrzanu
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- 2 białe kiełbasy
- Zakwas
- 1 litra ciepłej
- przegotowanej wody
- 1 szklanki żytniej mąki z otrębami
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- kawałek skórki chleba (na zakwasie)
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
-
Krok 2.
-
Krok 3.
Do słoika wsypujemy mąkę, zalewamy ją wodą.
-
Krok 4.
Dodajemy czosnek oraz skórkę chleba.
-
Krok 5.
Dokładnie mieszamy i przykrywamy słoik ściereczką – zakwas musi mieć kontakt z powietrzem.
-
Krok 6.
Zakwas odstawiamy w ciepłe miejsce.
-
Krok 7.
Powinien być gotowy po 3-5 dniach w zależności od temperatury otoczenia.
-
Krok 8.
-
Krok 9.
Grzyby mun namaczamy w wodzie, a gdy napęcznieją gotujemy je do miękkości.
-
Krok 10.
Kroimy w podłużne kawałki.
-
Krok 11.
-
Krok 12.
Podgrzewamy wywar, do którego dolewamy zakwas.
-
Krok 13.
Gotujemy mieszając, aż żurek zacznie gęstnieć.
-
Krok 14.
Dodajemy grzyby, przeciśnięty przez praskę czosnek, chrzan i śmietanę.
-
Krok 15.
Mieszamy i przyprawiamy sosem sojowym TaoTao oraz majerankiem.
-
Krok 16.
-
Krok 17.
Jajka gotujemy na twardo, a następnie kroimy w ćwiartki.
-
Krok 18.
Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości.
-
Krok 19.
Kroimy w kostkę.
-
Krok 20.
Kiełbasę kroimy w plasterki, a następnie smażymy na suchej patelni.
-
Krok 21.
-
Krok 22.
Gotowy żurek podajemy z ziemniakami, jajkiem i kiełbasą.
-
Krok 23.
-
Krok 24.
-
Krok 25.
-
Krok 26.
-
Krok 27.
Przepis autorski Natalii Nowak-Bratek
-
Krok 28.
.