30 min
2 osób

Przekąska z parówek w kruchym cieście

Autor: Orient

Rodzaj dania: Przekąski

Kuchnia: fusion

Smak: pikantny

Składniki

  • długie parówki 4
  • sos Chili pomidorowy TaoTao 8 łyżek
  • dymka
  • sól gruboziarnista szczypta
  • olej kokosowy 2 łyżki
  • ziarna czarnuszki lub sezamu kilka

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Parówki kroimy na 4 równe części. Ser ucieramy na tarce, dymkę drobno siekamy.

  • Krok 2.

  • Krok 3.

    Ciasto rozwałkowujemy na kwadrat, z którego wykrawamy niezbyt długie, ale wąskie prostokąty – szerokości kawałków parówek. Prostokątów powinno być tyle, ile kawałków parówek.

  • Krok 4.

    Na każdym prostokącie rozcieramy sos pomidorowy, posypujemy serem oraz dymką. Na jednym końcu układamy parówkę i zwijamy, tak, by miejsce łączenia znajdowało się na spodzie.

  • Krok 5.

    Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego parówkowego zawijasa smarujemy olejem i posypujemy wedle uznania: gruboziarnistą solą, sezamem, czarnuszką lub ulubionymi ziołami.

  • Krok 6.

    Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Podajemy na ciepło lub na zimno posypane dymką z sosem Chili.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności