Składniki
- Mleczko kokosowe 1 opakowanie
- Sos sojowy 2 łyżki
- 1 dynia hokkaido o wadze ok. 1 kg
- 600 ml wywaru warzywnego
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszki mleczka kokosowego TaoTao
- 1 1 cm korzenia imbiru
- po 1 łyżeczki curry
- garam masali i czarnego pieprzu
- 1 łyżka oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego TaoTao
-
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Dynię obieramy, pozbawiamy pestek, a miąższ kroimy w niedużą kostkę.
-
Krok 2.
Obrane szalotki kroimy w piórka.
-
Krok 3.
-
Krok 4.
W garnku o grubym dnie rozgrzewamy niedużą ilość oliwy, wsypujemy przyprawy, a kiedy zacznie wydobywać się z nich aromat dorzucamy cebulę, starty imbir i czosnek przeciśnięty przez praskę.
-
Krok 5.
Podsmażamy aż czosnek i cebula nabiorą złotego koloru, poczym dokładamy dynię oraz sos sojowy TaoTao i całość zalewamy bulionem.
-
Krok 6.
Przykrywamy i gotujemy aż dynia zmięknie.
-
Krok 7.
-
Krok 8.
Gotową zupę miksujemy blenderem na gładki krem, doprawiamy do smaku i zaprawiamy mleczkiem kokosowym TaoTao.
-
Krok 9.
-
Krok 10.
-
Krok 11.
-
Krok 12.
-
Krok 13.
Przepis autorski Natalii Nowak-Bratek
-
Krok 14.
.