< 1h
6 osób

Zupa dyniowa z sosem sojowym TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: wietnamska

Smak: łagodny

Składniki

  • Mleczko kokosowe 1 opakowanie
  • Sos sojowy 2 łyżki
  • 1 dynia hokkaido o wadze ok. 1 kg
  • 600 ml wywaru warzywnego
  • 2 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszki mleczka kokosowego TaoTao
  • 1 1 cm korzenia imbiru
  • po 1 łyżeczki curry
  • garam masali i czarnego pieprzu
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżki sosu sojowego TaoTao
  • &nbsp;

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Dynię obieramy, pozbawiamy pestek, a miąższ kroimy w niedużą kostkę.

  • Krok 2.

    Obrane szalotki kroimy w piórka.

  • Krok 3.

  • Krok 4.

    W garnku o grubym dnie rozgrzewamy niedużą ilość oliwy, wsypujemy przyprawy, a kiedy zacznie wydobywać się z nich aromat dorzucamy cebulę, starty imbir i czosnek przeciśnięty przez praskę.

  • Krok 5.

    Podsmażamy aż czosnek i cebula nabiorą złotego koloru, poczym dokładamy dynię oraz sos sojowy TaoTao i całość zalewamy bulionem.

  • Krok 6.

    Przykrywamy i gotujemy aż dynia zmięknie.

  • Krok 7.

  • Krok 8.

    Gotową zupę miksujemy blenderem na gładki krem, doprawiamy do smaku i zaprawiamy mleczkiem kokosowym TaoTao.

  • Krok 9.

  • Krok 10.

    &nbsp;

  • Krok 11.

  • Krok 12.

    &nbsp;

  • Krok 13.

    Przepis autorski Natalii Nowak-Bratek

  • Krok 14.

    .

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności