Składniki
- Sos rybny 5 łyżek
- 1 litr bulionu
- 300 g surimi
- 4 łyżki mleka
- 1 łyżka pasty chili
- 3 łyżki soku z cytryny lub limonki
- 1 pomidor
- 1 dymka (cebulka i szczypior)
- 3 cm korzenia imbiru lub galangalu
- 1 łyżeczka sproszkowanej trawy cytrynowej
- 1 papryczka chili
- 4-5 liści limonki Kaffir
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Przygotowujemy składniki.
-
Krok 2.
Papryczkę pokrojoną na kawałki podprażamy na suchej patelni, a następnie rozgniatamy.
-
Krok 3.
Imbir obieramy i kroimy drobno, pomidora kroimy na ósemki, surimi i dymkę w plasterki.
-
Krok 4.
Zagotowujemy bulion.
-
Krok 5.
Dodajemy trawę cytrynową, liście limonki Kaffir, pomidora, imbir, dymkę i surimi.
-
Krok 6.
Gotujemy około 4 minuty.
-
Krok 7.
Dodajemy mleko, pastę i rozgniecione chili, sos rybny oraz sok z cytryny.
-
Krok 8.
Dokładnie mieszamy.
-
Krok 9.
Doprawiamy solą lub sokiem z cytryny, jeśli uznamy, że smak nie jest dość wyrazisty.
-
Krok 10.
-
Krok 11.
-
Krok 12.
Przepis autorski Natalii Nowak-Bratek dla TaoTao,www.
-
Krok 13.
facebook.com/TaoTaoHarmoniaSmakow/photos/pb.
-
Krok 14.
149651965104881.
-
Krok 15.
-2207520000.
-
Krok 16.
1404804560.
-
Krok 17.
/622803864456353/.