< 1h
4 osób

Zapiekanka ziemniaczana z sosem teriyaki TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: wietnamska

Smak: łagodny

Składniki

  • Sos Teriyaki 4 łyżki
  • 5 dużych ziemniaków
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g sera feta
  • pęczek natki pietruszki
  • po 1 łyżeczki słodkiej papryki i kurkumy
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 300 ml bulionu warzywnego

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Bulion podgrzewamy, doprawiamy i mieszamy z sosem teriyaki.

  • Krok 2.

  • Krok 3.

    Ziemniaki szorujemy i pozostawiamy w skórce.

  • Krok 4.

    Kroimy na cienkie talarki.

  • Krok 5.

    Cebulę kroimy w piórka, czosnek w drobną kostkę, a pieczarki w ćwiartki.

  • Krok 6.

    &nbsp;

  • Krok 7.

    Blachę do pieczenia smarujemy cienko olejem, a następnie układamy na niej ziemniaki, cebulę, czosnek i pieczarki.

  • Krok 8.

    Posypujemy pokruszonym serem feta i posiekaną natką pietruszki.

  • Krok 9.

    Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i kurkumą.

  • Krok 10.

    Zalewamy równomiernie bulionem i skrapiamy niewielką ilością oleju.

  • Krok 11.

  • Krok 12.

    Pieczemy około 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st.

  • Krok 13.

    W trakcie pieczenia możemy przemieszać składniki, by równomiernie się piekły.

  • Krok 14.

    &nbsp;

  • Krok 15.

    &nbsp;

  • Krok 16.

    www.

  • Krok 17.

    facebook.com/TaoTaoHarmoniaSmakow/photos/pb.

  • Krok 18.

    149651965104881.

  • Krok 19.

    -2207520000.

  • Krok 20.

    1432796025.

  • Krok 21.

    /829829830420421/

  • Krok 22.

  • Krok 23.

    &nbsp;

  • Krok 24.

    Przepis autorski Natalii Nowak-Bratek

  • Krok 25.

    .

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności