Składniki
- Makaron ryżowy świderki 1 opakowanie
- 1 brokuł
- 1 duża czerwona papryka
- 2 cebule
- 200 g wędzonego boczku
- 500 g pieczarek
- 150 ml kwaśnej śmietany
- 2 ząbki czosnku
- 200 g ostrego sera żółtego
- 2 łyżki masła
- czarny pieprz i sól
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez około 5 minut.
-
Krok 2.
Po tym czasie odcedzamy.
-
Krok 3.
-
Krok 4.
Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na suchą patelnię, pozwalając by wytopił się z niego tłuszcz.
-
Krok 5.
W tym czasie kroimy cebulę w piórka, paprykę w kostkę, pieczarki w plastry, a brokuły dzielimy na różyczki.
-
Krok 6.
Wszystkie warzywa wrzucamy na patelnię, przyprawiamy i podsmażamy przez 10-12 minut.
-
Krok 7.
-
Krok 8.
Śmietanę mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i doprawiamy do smaku.
-
Krok 9.
-
Krok 10.
Żaroodporne naczynie smarujemy masłem, a na dnie rozprowadzamy sporą łyżkę śmietany.
-
Krok 11.
Na patelni łączymy warzywa z makaronem, a następnie przekładamy jego połowę do naczynia żaroodpornego.
-
Krok 12.
Na makaron wykładamy pozostałą śmietanę i połowę utartego sera żółtego.
-
Krok 13.
Przykrywamy kolejną warstwą makaronu oraz resztą sera, a na sam wierzch kładziemy równomiernie kawałeczki masła.
-
Krok 14.
-
Krok 15.
Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut, aż ser się rozpuści.
-
Krok 16.
-
Krok 17.
-
Krok 18.
-
Krok 19.
-
Krok 20.
-
Krok 21.
Przepis autorski Natalii N