30 min
2 osób

Zapiekanka z Makaronem chińskim TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: chińska

Smak: słodki

Składniki

  • Makaron chiński 1 opakowanie
  • 1 cukinia
  • 300 g liści szpinaku
  • 300 g pieczarek
  • 1 czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 120 g sera camembert
  • olej do smażenia
  • sól
  • czarny pieprz

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Makaron zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odcedzamy po 3 minutach.

  • Krok 2.

  • Krok 3.

    Obraną cebulę, pieczarki, czosnek i cukinię kroimy w plasterki.

  • Krok 4.

    Każde z tych warzyw oraz liście szpinaku przyprawiamy i podsmażamy oddzielnie nie niewielkiej ilości oleju.

  • Krok 5.

  • Krok 6.

    Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wypełniamy dno połową makaronu.

  • Krok 7.

    Następnie równomiernie nakładamy warstwę składającą się z przesmażonych warzyw, pozostawiając parę plastrów cukinii do przybrania.

  • Krok 8.

    Na warzywach rozkładamy połowę sera camembert pokrojonego w plastry, po czym całość przykrywamy resztą makaronu, zachowanymi uprzednio plastrami cukinii i serem camembert.

  • Krok 9.

  • Krok 10.

    Zapiekamy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

  • Krok 11.

  • Krok 12.

     

  • Krok 13.

    Przepis autorski Natalii Nowak-Bratek

  • Krok 14.

     .

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności