Składniki
- Makaron chiński 1 opakowanie
- 1 cukinia
- 300 g liści szpinaku
- 300 g pieczarek
- 1 czerwona cebula
- 4 ząbki czosnku
- 120 g sera camembert
- olej do smażenia
- sól
- czarny pieprz
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Makaron zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odcedzamy po 3 minutach.
-
Krok 2.
-
Krok 3.
Obraną cebulę, pieczarki, czosnek i cukinię kroimy w plasterki.
-
Krok 4.
Każde z tych warzyw oraz liście szpinaku przyprawiamy i podsmażamy oddzielnie nie niewielkiej ilości oleju.
-
Krok 5.
-
Krok 6.
Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wypełniamy dno połową makaronu.
-
Krok 7.
Następnie równomiernie nakładamy warstwę składającą się z przesmażonych warzyw, pozostawiając parę plastrów cukinii do przybrania.
-
Krok 8.
Na warzywach rozkładamy połowę sera camembert pokrojonego w plastry, po czym całość przykrywamy resztą makaronu, zachowanymi uprzednio plastrami cukinii i serem camembert.
-
Krok 9.
-
Krok 10.
Zapiekamy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
-
Krok 11.
-
Krok 12.
-
Krok 13.
Przepis autorski Natalii Nowak-Bratek
-
Krok 14.
.