> 1h
2 osób

Wolno pieczona łopatka wieprzowa z ciemnym sosem sojowym TaoTao i purée fasolowym

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Marynaty

Kuchnia: chińska

Smak: słodki

Składniki

  • Sos sojowy ciemny 20 ml
  • Słodko-pikantny sos chili 20 ml
  • 1 kg łopatki wieprzowej bez kości
  • 6 łyżek sosu sojowego ciemnego TaoTao
  • 4 ząbki czosnku
  • pieprz czarny
  • Purée:
  • 3 marchewki
  • 3 pieczarki
  • 2–3 łyżki oleju do smażenia
  • 3 puszki białej fasoli
  • 5 łyżek słodko-pikantnego sosu chili TaoTao

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Łopatkę wieprzową natrzeć ciemnym sosem sojowym, rozgniecionymi ząbkami czosnku i  świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

  • Krok 2.

    Odstawić do lodówki na godzinę.

  • Krok 3.

    Obsmażyć mięso na mocno rozgrzanej patelni z każdej strony na złocisty kolor.

  • Krok 4.

    Następnie włożyć je do żaroodpornego naczynia i piec około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temp. 160°C.

  • Krok 5.

  • Krok 6.

    Marchew i pieczarki oczyścić, pokroić na kawałki.

  • Krok 7.

    W rondlu rozgrzać olej, przesmażyć  marchew i pieczarki.

  • Krok 8.

    Dodać osączoną fasolę i kilka łyżek sosu chili.

  • Krok 9.

    Całość gotować na małym ogniu, aż warzywa się rozpadną.

  • Krok 10.

    Całość zmiksować na gładkie purée.

  • Krok 11.

    Podawać do pokrojonej na plastry pieczonej łopatki.

  • Krok 12.

  • Krok 13.

     

  • Krok 14.

    Przepis autorski Jurek Sobieniak

  • Krok 15.

     

  • Krok 16.

    .

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności