Składniki
- Sos sojowy ciemny 20 ml
- Słodko-pikantny sos chili 20 ml
- 1 kg łopatki wieprzowej bez kości
- 6 łyżek sosu sojowego ciemnego TaoTao
- 4 ząbki czosnku
- pieprz czarny
- Purée:
- 3 marchewki
- 3 pieczarki
- 2–3 łyżki oleju do smażenia
- 3 puszki białej fasoli
- 5 łyżek słodko-pikantnego sosu chili TaoTao
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Łopatkę wieprzową natrzeć ciemnym sosem sojowym, rozgniecionymi ząbkami czosnku i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
-
Krok 2.
Odstawić do lodówki na godzinę.
-
Krok 3.
Obsmażyć mięso na mocno rozgrzanej patelni z każdej strony na złocisty kolor.
-
Krok 4.
Następnie włożyć je do żaroodpornego naczynia i piec około 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do temp. 160°C.
-
Krok 5.
-
Krok 6.
Marchew i pieczarki oczyścić, pokroić na kawałki.
-
Krok 7.
W rondlu rozgrzać olej, przesmażyć marchew i pieczarki.
-
Krok 8.
Dodać osączoną fasolę i kilka łyżek sosu chili.
-
Krok 9.
Całość gotować na małym ogniu, aż warzywa się rozpadną.
-
Krok 10.
Całość zmiksować na gładkie purée.
-
Krok 11.
Podawać do pokrojonej na plastry pieczonej łopatki.
-
Krok 12.
-
Krok 13.
-
Krok 14.
Przepis autorski Jurek Sobieniak
-
Krok 15.
-
Krok 16.
.