Składniki
- Zielona pasta curry 1 łyżka
- Sos sojowy ciemny 3 łyżki
- Grzyby MUN 3 szt.
- 300 g schabu
- 1 cebula
- parę listków mięty
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- ½ szklanki mleczka kokosowego
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Mięso pokroić w kostkę, dodać łyżkę sosu sojowego i paprykę w proszku.
-
Krok 2.
Odstawić do lodówki na 2 godziny.
-
Krok 3.
W tym czasie przygotować grzyby mun: zalać wrzątkiem, odstawić na 15 min a następnie pokroić w cienkie paseczki.
-
Krok 4.
Zamarynowane mięso smażyć partiami na rozgrzanym oleju.
-
Krok 5.
Dodać posiekaną cebulę, grzyby mun.
-
Krok 6.
Następnie wlać do mięsa resztę sosu sojowego oraz pastę curry.
-
Krok 7.
Dusić pod przykryciem.
-
Krok 8.
Kiedy mięso będzie miękkie, dolać mleko kokosowe; gotować przez kolejnych kilka minut.
-
Krok 9.
Podawać z makaronem chińskim lub ryżem.
-
Krok 10.
Przed podaniem posypać posiekaną miętą.