Składniki
- Sos sojowy 20 ml
- Sos chili czarny 30 ml
- Sos sojowy ciemny 30 ml
- Bazylia i chili mix warzywny 20 ml
- Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłej wody
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 2 łyżki otrębów pszennych lub żytnich
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego TaoTao
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Pasta:
- 2 puszki czerwonej fasoli
- 4 łyżki czarnego sosu chili TaoTao
- 120 ml soku pomidorowego
- 6 łyżek sosu sojowego jasnego TaoTao
- Farsz mięsny:
- 300 g łopatki wieprzowej mielonej
- 4 łyżki ciemnego sosu sojowego TaoTao
- 2 łyżki sosu bazylia i chili TaoTao
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Mąkę przesiać, połączyć z ciepłą wodą, dodać pozostałe składniki ciasta.
-
Krok 2.
Wyrobić na jednolitą masę, zawinąć w folię i odstawić na 30 minut.
-
Krok 3.
Ciasto dzielić na porcje, każdą rozwałkować na grubość 1–2 mm i smażyć z obu stron na głębokim tłuszczu.
-
Krok 4.
-
Krok 5.
Wymieszać dokładnie składniki farszu mięsnego, wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć do miękkości, starając się rozdrobnić mięso.
-
Krok 6.
-
Krok 7.
Wszystkie składniki pasty fasolowej połączyć i zmiksować na gładką masę.
-
Krok 8.
Przetrzeć przez gęste sito.
-
Krok 9.
Usmażone ciepłe placki tortilli smarować pastą z fasoli i mięsem.
-
Krok 10.
Dokładnie zawinąć.
-
Krok 11.
Podawać gorące.
-
Krok 12.
-
Krok 13.
jureksobieniak.
-
Krok 14.
pl/przepisy/tortilla-z-pasta-z-czerwonej-fasoli-z-marynowana-wieprzowina/
-
Krok 15.
Przepis autorski Jurek Sobieniak
-
Krok 16.
.