< 1h
3 osób

Tajskie kuleczki ryżowe z Sosem chili z cytryną TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: tajska

Smak: ostro-kwaśny

Składniki

  • Sos ostrygowy 2 łyżki
  • Sos chili z cytryną 75 ml
  • 100 g kleistego ryżu (waga przed ugotowaniem)&nbsp;
  • 200 g mielonego mięsa z indyka lub kurczaka
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżeczka mielonej tapioki lub mąki ziemniaczanej
  • posiekana natka pietruszki
  • &nbsp;pół łyżeczki cukru
  • ząbek czosnku
  • parę liści sałaty lub kapusty (do gotowania)
  • &nbsp;

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Ryż ugotować i przestudzić.

  • Krok 2.

  • Krok 3.

    Mięso dokładnie wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, sosem ostrygowym, natką pietruszki, cukrem i ewentualnie czarnym pieprzem.

  • Krok 4.

  • Krok 5.

    Brać po małej garści ryżu, na każdą porcję nakładać po łyżce masy mięsnej, przykryć ryżem i formować kulki wielkości orzecha włoskiego.

  • Krok 6.

    Powinno wyjść ok. 15 sztuk.

  • Krok 7.

  • Krok 8.

    Wyłożyć bambusową (lub zwykłą) wkładkę do gotowania na parze liśmi kapusty lub sałaty, ułożyć kulki i parować na dużym ogniu przez około 10 minut.

  • Krok 9.

  • Krok 10.

    &nbsp;Kuleczki można również usmażyć w głębokim tłuszczu.

  • Krok 11.

    Gotowe kuleczki posypać natką i szczypiorkiem oraz podać z Sosem chili z cytryną TaoTao.

  • Krok 12.

  • Krok 13.

    &nbsp;

  • Krok 14.

    Przepis autorstwa Natalii Nowak-Bratek dla TaoTao, https://www.

  • Krok 15.

    facebook.com/photo.

  • Krok 16.

    php?fbid=471755302894544&amp;set=pb.

  • Krok 17.

    149651965104881.

  • Krok 18.

    -2207520000.

  • Krok 19.

    1369745769.

  • Krok 20.

    &amp;type=3&amp;theater.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności