Składniki
- Sos ostrygowy 2 łyżki
- Sos chili z cytryną 75 ml
- 100 g kleistego ryżu (waga przed ugotowaniem)
- 200 g mielonego mięsa z indyka lub kurczaka
- 1 małe jajko
- 1 łyżeczka mielonej tapioki lub mąki ziemniaczanej
- posiekana natka pietruszki
- pół łyżeczki cukru
- ząbek czosnku
- parę liści sałaty lub kapusty (do gotowania)
-
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Ryż ugotować i przestudzić.
-
Krok 2.
-
Krok 3.
Mięso dokładnie wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, sosem ostrygowym, natką pietruszki, cukrem i ewentualnie czarnym pieprzem.
-
Krok 4.
-
Krok 5.
Brać po małej garści ryżu, na każdą porcję nakładać po łyżce masy mięsnej, przykryć ryżem i formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
-
Krok 6.
Powinno wyjść ok. 15 sztuk.
-
Krok 7.
-
Krok 8.
Wyłożyć bambusową (lub zwykłą) wkładkę do gotowania na parze liśmi kapusty lub sałaty, ułożyć kulki i parować na dużym ogniu przez około 10 minut.
-
Krok 9.
-
Krok 10.
Kuleczki można również usmażyć w głębokim tłuszczu.
-
Krok 11.
Gotowe kuleczki posypać natką i szczypiorkiem oraz podać z Sosem chili z cytryną TaoTao.
-
Krok 12.
-
Krok 13.
-
Krok 14.
Przepis autorstwa Natalii Nowak-Bratek dla TaoTao, https://www.
-
Krok 15.
facebook.com/photo.
-
Krok 16.
php?fbid=471755302894544&set=pb.
-
Krok 17.
149651965104881.
-
Krok 18.
-2207520000.
-
Krok 19.
1369745769.
-
Krok 20.
&type=3&theater.