Składniki
- Mleczko kokosowe 1 opakowanie
- Sos rybny 1 łyżka
- 600 ml bulionu z kurczaka
- 8 krewetek
- 2 papryczki chili
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 4 liście limonki kaffir
- 2 centymetry korzenia imbiru
- sok z połowy limonki
- 2 ząbki czosnku
- 6 pomidorków koktajlowych
- szczypiorek
- kolendra
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Podgrzewamy bulion.
-
Krok 2.
Do bulionu dodajemy rozgniecioną trawę cytrynową, liście limonki kaffir, drobno posiekany imbir i czosnek, pokrojone na połówki pomidory i pokrojoną w plasterki papryczkę chili.
-
Krok 3.
Wrzucamy krewetki i podgrzewamy około 2 minuty.
-
Krok 4.
-
Krok 5.
Dolewamy mleczko kokosowe i dokładnie mieszamy.
-
Krok 6.
Doprawiamy sokiem z limonki i sosem rybnym.
-
Krok 7.
-
Krok 8.
Zupę podajemy posypaną szczypiorkiem i kolendrą.
-
Krok 9.
-
Krok 10.
-
Krok 11.
Daleki Wschód w Twojej kuchni / Daleki wschód na talerzu
-
Krok 12.
Nie trzeba od razu pakować walizek i przemierzać tysięcy kilometrów, by skosztować przysmaków kuchni azjatyckiej! Aromatyczne, charakteryzujące się idealnie skomponowanymi składnikami receptury podparte wielowiekową tradycją, które odżywiają i ciało i duszę możecie teraz przygotować w zaciszu własnej kuchni.
-
Krok 13.
Z pomocą przychodzi Wam TaoTao! Zdziwicie się, jak łatwo wyczarujecie kantońską zupę z jajkiem i nutą sezamu lub kokosową i pikantną tom yum.
-
Krok 14.
A jeśli ciągle mało Wam orientalnych przysmaków, skuście się na bogatą, mięsną