Składniki
- Sos sojowy 50 ml
- Sos rybny 20 ml
- 150 g kaszy gryczanej prażonej
- 150 g rostbefu
- 50 ml sosu sojowego jasnego TaoTao
- 50 g pestek dyni
- 50 g pestek słonecznika
- 50 g płatków migdałowych
- 1 por (biała część)
- 1 marchew
- 2 cebule
- 2–3 łyżki oleju do smażenia
- 2 strączki chili
- 2 ząbki czosnku
- 20 ml sosu rybnego TaoTao
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Ugotować kaszę w proporcji: szklanka kaszy na 2 szklanki wody.
-
Krok 2.
Gdy kasza wchłonie wodę, zdjąć ją z ognia i pod przykryciem zostawić na 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 70°C.
-
Krok 3.
Mięso pokroić w cienkie plastry (można je przedtem lekko zmrozić), wymieszać z sosem sojowym.
-
Krok 4.
Pestki i migdały wyspać na płaską blachę, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C, prażyć 5–7 minut.
-
Krok 5.
Oczyszczoną i umytą białą część pora pokroić w plastry o grubości 1 cm.
-
Krok 6.
Marchew obrać, za pomocą obieraczki zestrugać długie paski.
-
Krok 7.
Obrane cebule posiekać.
-
Krok 8.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, obsmażyć krótko warzywa, odłożyć w ciepłe miejsce.
-
Krok 9.
Na patelnię wrzucić mięso, smażyć ok. 2 minut.
-
Krok 10.
Dodać warzywa, posiekane chili i czosnek.
-
Krok 11.
Po 2 minutach smażenia dorzucić pestki dyni, słonecznika i migdały.
-
Krok 12.
Smażyć na średnim ogniu jeszcze ok. 2 minut, często mieszając.
-
Krok 13.
W trakcie dorzucić kaszę i doprawić do smaku jasnym sosem sojowym i sosem rybnym.
-
Krok 14.
-
Krok 15.
-
Krok 16.
Przepis autorski Jurek Sob