Składniki
- Sos sojowy 15 ml
- Makaron ryżowy wstążki 1/2 opak.
- Czosnkowy sos chili 15 ml
- 200 g polędwiczki wieprzowej
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego TaoTao
- 1 limonka
- 1 pęczek dymki
- 3 pieczarki
- 1 ząbek czosnku
- 1 strączek chili
- 1/2 opakowania makaronu ryżowego wstążki TaoTao
- 50 ml oleju rzepakowego
- 50 g groszku cukrowego
- 3 łyżki czosnkowego sosu chili TaoTao
- 1/2 doniczki świeżej kolendry
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Polędwiczkę pokroić w paski, zalać sosem sojowym i odstawić pod przykryciem na ok. 20 minut.
-
Krok 2.
Z limonki wycisnąć sok, dymkę pokroić pod ukosem, pieczarki i czosnek w plastry, wypestkowane chili w cienkie plasterki.
-
Krok 3.
Makaron zalać lekko osolonym wrzątkiem, odcedzić gdy będzie miękki.
-
Krok 4.
Na rozgrzanego woka wlać olej; gdy nabierze temperatury, wrzucić polędwiczkę, a gdy ta się obsmaży – pieczarki, groszek cukrowy, chili i czosnek.
-
Krok 5.
Trzeba pamiętać, że w potrawach typu stir-fry bardzo ważne są chrupiące warzywa, należy więc smażyć szybko i w wysokiej temperaturze.
-
Krok 6.
Na koniec dodać makaron, sok z limonki, czosnkowy sos chili, dymkę i świeżą kolendrę, całość smażyć jeszcze przez chwilę.
-
Krok 7.
Makaron wyłożyć na głęboki talerz i posypać świeżą kolendrą.
-
Krok 8.
-
Krok 9.
-
Krok 10.
Przepis autorski Jurek Sobieniak
-
Krok 11.
.