30 min
2 osób

Stir-fry z polędwiczką wieprzową na smażonym makaronie ryżowym TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: europejska

Smak: łagodny

Składniki

  • Sos sojowy 15 ml
  • Makaron ryżowy wstążki 1/2 opak.
  • Czosnkowy sos chili 15 ml
  • 200 g polędwiczki wieprzowej
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego TaoTao
  • 1 limonka
  • 1 pęczek dymki
  • 3 pieczarki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 strączek chili
  • 1/2 opakowania makaronu ryżowego wstążki TaoTao
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 50 g groszku cukrowego
  • 3 łyżki czosnkowego sosu chili TaoTao
  • 1/2 doniczki świeżej kolendry

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Polędwiczkę pokroić w paski, zalać sosem sojowym i odstawić pod przykryciem na ok. 20 minut.

  • Krok 2.

    Z limonki wycisnąć sok, dymkę pokroić pod ukosem, pieczarki i czosnek w plastry, wypestkowane chili w cienkie plasterki.

  • Krok 3.

    Makaron zalać lekko osolonym wrzątkiem, odcedzić gdy będzie miękki.

  • Krok 4.

    Na rozgrzanego woka wlać olej; gdy nabierze temperatury, wrzucić polędwiczkę, a gdy ta się obsmaży – pieczarki, groszek cukrowy, chili i czosnek.

  • Krok 5.

    Trzeba pamiętać, że w potrawach typu stir-fry bardzo ważne są chrupiące warzywa, należy więc smażyć szybko i w wysokiej temperaturze.

  • Krok 6.

    Na koniec dodać makaron, sok z limonki, czosnkowy sos chili, dymkę i świeżą kolendrę, całość smażyć jeszcze przez chwilę.

  • Krok 7.

    Makaron wyłożyć na głęboki talerz i posypać świeżą kolendrą.

  • Krok 8.

  • Krok 9.

     

  • Krok 10.

     Przepis autorski Jurek Sobieniak

  • Krok 11.

    .

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności