30 min
2 osób

Smażona sałata rzymska marynowana w słodko-pikantnym sosie chili TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Sałatki

Kuchnia: europejska

Smak: słodki

Składniki

  • Sos sojowy 10 ml
  • Słodko-pikantny sos chili 30 ml
  • 4 główki sałaty rzymskiej mini
  • olej do smażenia
  • 6 łyżek słodko-pikantnego sosu chili TaoTao
  • 1 cebula czerwona
  • 100 g koziego twarożku
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego TaoTao
  • 2 kromki pumpernikla

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Sałatę rzymską oczyścić i umyć, przekroić wzdłuż na cztery części.

  • Krok 2.

    Obsmażyć na mocno rozgrzanej patelni na odrobinie oleju.

  • Krok 3.

    Zalać słodko-pikantnym sosem chili, odstawić na kilka minut.

  • Krok 4.

    Cebulę obrać, pokroić w pióra, zeszklić na niewielkiej ilości oleju.

  • Krok 5.

    Serek kozi wymieszać z jasnym sosem sojowym, posmarować nim kromki pumpernikla.

  • Krok 6.

    Na wierzch ułożyć karmelizowaną czerwoną cebulę.

  • Krok 7.

    Podawać z marynowaną sałatą rzymską.

  • Krok 8.

  • Krok 9.

     

  • Krok 10.

    Przepis autorski Jurek Sobieniak

  • Krok 11.

    .

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności