> 1h
2 osób

Skrzydełka w czosnkowym sosie chili TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Przekąski

Kuchnia: europejska

Smak: słodko-pikantny

Składniki

  • Sos sojowy ciemny 15 ml
  • Makaron ryżowy wstążki 50 g
  • Czosnkowy sos chili 100 ml
  • 500 g skrzydełek kurczaka
  • 4 łyżki octu ryżowego TaoTao
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego TaoTao
  • 3 białka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ryżowej
  • 1/2 l oleju roślinnego
  • 1/2 opakowania makaronu ryżowego wstążki TaoTao
  • 100 g orzeszków ziemnych
  • 1/2 butelki czosnkowego sosu chili TaoTao
  • 2 limonki 

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Skrzydełka umyć i osuszyć.

  • Krok 2.

    Zalać octem i sosem sojowym, zostawić na 1 godzinę w lodówce, pod przykryciem.

  • Krok 3.

    Na jednym talerzyku roztrzepać białka, na drugim wymieszać oba rodzaje mąki.

  • Krok 4.

    Skrzydełka panierować najpierw w białku, potem w mące.

  • Krok 5.

    Smażyć na mocno rozgrzanym oleju, gdy będą złote i chrupiące wyławiać na papierowy ręcznik.

  • Krok 6.

    Na olej ze smażenia wrzucić suchy makaron ryżowy i usmażyć, aby powstały chrupki.

  • Krok 7.

    Wyłowić, pokruszyć razem z orzeszkami.

  • Krok 8.

    Usmażone skrzydełka obtoczyć w sosie czosnkowym, a następnie w kruszonce z orzechów i makaronu.

  • Krok 9.

    Podawać z cząstkami limonki.

  • Krok 10.

  • Krok 11.

     

  • Krok 12.

    Przepis autorski Jurek Sobieniak.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności