Składniki
- Sos sojowy ciemny 15 ml
- Makaron ryżowy wstążki 50 g
- Czosnkowy sos chili 100 ml
- 500 g skrzydełek kurczaka
- 4 łyżki octu ryżowego TaoTao
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego TaoTao
- 3 białka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ryżowej
- 1/2 l oleju roślinnego
- 1/2 opakowania makaronu ryżowego wstążki TaoTao
- 100 g orzeszków ziemnych
- 1/2 butelki czosnkowego sosu chili TaoTao
- 2 limonki
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Skrzydełka umyć i osuszyć.
-
Krok 2.
Zalać octem i sosem sojowym, zostawić na 1 godzinę w lodówce, pod przykryciem.
-
Krok 3.
Na jednym talerzyku roztrzepać białka, na drugim wymieszać oba rodzaje mąki.
-
Krok 4.
Skrzydełka panierować najpierw w białku, potem w mące.
-
Krok 5.
Smażyć na mocno rozgrzanym oleju, gdy będą złote i chrupiące wyławiać na papierowy ręcznik.
-
Krok 6.
Na olej ze smażenia wrzucić suchy makaron ryżowy i usmażyć, aby powstały chrupki.
-
Krok 7.
Wyłowić, pokruszyć razem z orzeszkami.
-
Krok 8.
Usmażone skrzydełka obtoczyć w sosie czosnkowym, a następnie w kruszonce z orzechów i makaronu.
-
Krok 9.
Podawać z cząstkami limonki.
-
Krok 10.
-
Krok 11.
-
Krok 12.
Przepis autorski Jurek Sobieniak.