30 min
2 osób

Sałatka z selerem naciowym i krewetkami TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Sałatki

Kuchnia: fusion

Smak: łagodny

Składniki

  • Makaron ryżowy nitki 1/3 opak.
  • Sos chili z limonką i kolendrą 20 ml
  • 1/3 opakowania makaronu sojowego nitki TaoTao
  • 1 seler naciowy
  • 1 słoik pomidorów suszonych
  • 1 strączek chili
  • 1/2 pęczka dymki
  • 3 łyżki majonezu
  • 4 łyżki sosu chili z limonką i kolendrą TaoTao
  • 200 g ugotowanych krewetek tygrysich

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

     Makaron zalewamy na kilka minut wrzątkiem, odcedzamy gdy będzie miękki.

  • Krok 2.

    Selera obieramy, kroimy pod skosem w cienkie plastry.

  • Krok 3.

    Pomidory suszone, chili oraz dymkę kroimy w paseczki.

  • Krok 4.

    Wszystkie wymienione składniki mieszamy.

  • Krok 5.

    Z majonezu i sosu chili z limonką i kolendrą ucieramy sos.

  • Krok 6.

    Krewetki przelewamy wrzątkiem .

  • Krok 7.

    Makaron z dodatkami polewamy sosem, na wierzchu kładziemy krewetki.

  • Krok 8.

  • Krok 9.

     

  • Krok 10.

    Przepis autorski Jurek Sobieniak

  • Krok 11.

    .

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności