30 min
2 osób

Sakiewki a la ruskie TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Przystawki

Kuchnia: europejska

Smak: łagodny

Składniki

  • Makaron ryżowy nitki 1/3 opak.
  • Sos sojowy 10 ml
  • Papier ryżowy 1 opak.
  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • sól
  • 3 cebule białe
  • 2 łyżki oleju do smażenia
  • 1/3 opakowania makaronu ryżowego nitki TaoTao
  • 200 g sera białego mielonego
  • 8 łyżek soczewicy z puszki
  • pieprz czarny do smaku
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego TaoTao
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 opakowanie papieru ryżowego TaoTao

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i zmielić (najlepiej użyć takich z poprzedniego dnia).

  • Krok 2.

    Jedną cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.

  • Krok 3.

    Makaron ryżowy zalać na kilka minut wrzątkiem, odcedzić, przestudzić i pokroić.

  • Krok 4.

    Ziemniaki połączyć z serem, zeszkloną cebulą, makaronem oraz rozgniecioną na papkę soczewicą.

  • Krok 5.

    Doprawić pieprzem i sosem sojowym.

  • Krok 6.

    Papier ryżowy wyłożyć na wilgotną ściereczkę i poczekać aż zmięknie; na środek każdego arkusza nałożyć porcję farszu, podnieść do góry brzegi i ścisnąć, aby się dobrze zlepiły.

  • Krok 7.

    Na gorącą patelnię wrzucić pokrojony boczek, gdy wytopi się tłuszcz, wrzucić pokrojone w kostkę pozostałe 2 cebule, smażyć aż cebula się zrumieni.

  • Krok 8.

    Gotowe sakiewki wyłożyć na talerz i polać przygotowaną okrasą.

  • Krok 9.

  • Krok 10.

     

  • Krok 11.

    Przepis autorski Jurek Sobieniak

  • Krok 12.

    .

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności