Składniki
- Makaron ryżowy nitki 1/3 opak.
- Sos sojowy 10 ml
- Papier ryżowy 1 opak.
- 200 g ugotowanych ziemniaków
- sól
- 3 cebule białe
- 2 łyżki oleju do smażenia
- 1/3 opakowania makaronu ryżowego nitki TaoTao
- 200 g sera białego mielonego
- 8 łyżek soczewicy z puszki
- pieprz czarny do smaku
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego TaoTao
- 100 g boczku wędzonego
- 1 opakowanie papieru ryżowego TaoTao
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i zmielić (najlepiej użyć takich z poprzedniego dnia).
-
Krok 2.
Jedną cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju.
-
Krok 3.
Makaron ryżowy zalać na kilka minut wrzątkiem, odcedzić, przestudzić i pokroić.
-
Krok 4.
Ziemniaki połączyć z serem, zeszkloną cebulą, makaronem oraz rozgniecioną na papkę soczewicą.
-
Krok 5.
Doprawić pieprzem i sosem sojowym.
-
Krok 6.
Papier ryżowy wyłożyć na wilgotną ściereczkę i poczekać aż zmięknie; na środek każdego arkusza nałożyć porcję farszu, podnieść do góry brzegi i ścisnąć, aby się dobrze zlepiły.
-
Krok 7.
Na gorącą patelnię wrzucić pokrojony boczek, gdy wytopi się tłuszcz, wrzucić pokrojone w kostkę pozostałe 2 cebule, smażyć aż cebula się zrumieni.
-
Krok 8.
Gotowe sakiewki wyłożyć na talerz i polać przygotowaną okrasą.
-
Krok 9.
-
Krok 10.
-
Krok 11.
Przepis autorski Jurek Sobieniak
-
Krok 12.
.