30 min
1 osób

Racuchy z kaszy jaglanej z grillowanym bakłażanem TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Przystawki

Kuchnia: europejska

Smak: słodko-pikantny

Składniki

  • Sos sojowy 20 ml
  • Sos chili czarny 30 ml
  • 300 g kaszy jaglanej ugotowanej
  • 3 jajka
  • 50 g masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego TaoTao
  • olej do smażenia
  • 2 bakłażany
  • 200 g jogurtu bałkańskiego
  • 6 łyżek czarnego sosu chili TaoTao
  • pieprz czarny

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Ugotowaną kaszę wymieszać z jajkami, masłem, mąką oraz jasnym sosem sojowym.

  • Krok 2.

    Połowę masy zmiksować na gładko i dokładnie wymieszać z częścią niezmiksowaną.

  • Krok 3.

     Na patelni rozgrzać mocno niewielką ilość oleju, łyżką kłaść placki z kaszy, smażyć z obu stron na chrupiąco.

  • Krok 4.

    Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry o grubości 1,5 cm.

  • Krok 5.

    Obsmażyć z obu stron na suchej, mocno rozgrzanej patelni grillowej.

  • Krok 6.

    Jogurt bałkański doprawić czarnym sosem chili oraz pieprzem.

  • Krok 7.

     Racuchy podawać z plastrami bakłażana.

  • Krok 8.

    Na każdą porcję wyłożyć dużą łyżkę przyprawionego jogurtu bałkańskiego.

  • Krok 9.

  • Krok 10.

     

  • Krok 11.

    jureksobieniak.

  • Krok 12.

    pl/przepisy/racuchy-z-kaszy-jaglanej-z-grillowanym-baklazanem/

  • Krok 13.

    Przepis autorski Jurek Sobieniak.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności