Składniki
- Sos sojowy 20 ml
- Sos chili czarny 30 ml
- 300 g kaszy jaglanej ugotowanej
- 3 jajka
- 50 g masła
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego TaoTao
- olej do smażenia
- 2 bakłażany
- 200 g jogurtu bałkańskiego
- 6 łyżek czarnego sosu chili TaoTao
- pieprz czarny
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Ugotowaną kaszę wymieszać z jajkami, masłem, mąką oraz jasnym sosem sojowym.
-
Krok 2.
Połowę masy zmiksować na gładko i dokładnie wymieszać z częścią niezmiksowaną.
-
Krok 3.
Na patelni rozgrzać mocno niewielką ilość oleju, łyżką kłaść placki z kaszy, smażyć z obu stron na chrupiąco.
-
Krok 4.
Bakłażany pokroić wzdłuż na plastry o grubości 1,5 cm.
-
Krok 5.
Obsmażyć z obu stron na suchej, mocno rozgrzanej patelni grillowej.
-
Krok 6.
Jogurt bałkański doprawić czarnym sosem chili oraz pieprzem.
-
Krok 7.
Racuchy podawać z plastrami bakłażana.
-
Krok 8.
Na każdą porcję wyłożyć dużą łyżkę przyprawionego jogurtu bałkańskiego.
-
Krok 9.
-
Krok 10.
-
Krok 11.
jureksobieniak.
-
Krok 12.
pl/przepisy/racuchy-z-kaszy-jaglanej-z-grillowanym-baklazanem/
-
Krok 13.
Przepis autorski Jurek Sobieniak.