30 min
2 osób

Racuchy ryżowe z wędzonym łososiem TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Marynaty

Kuchnia: chińska

Smak: słodki

Składniki

  • Makaron ryżowy wstążki 1/2 opak.
  • Sos sojowy 15 ml
  • 2 szklanki oleju rzepakowego + do smażenia placków
  • 1/2 opakowania makaronu ryżowego wstążki TaoTao 
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego TaoTao
  • 1 cukinia
  • 200 g łososia wędzonego
  • 1 pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Rozgrzać 2 szklanki oleju, uprażyć na nim suchy makaron.

  • Krok 2.

    Z jajek i mąki ryżowej wymieszać ciasto, dodać uprażony, pokruszony makaron, curry, sos sojowy.

  • Krok 3.

    Za pomocą obieraczki pociąć cukinię w długie, cienkie wstążki, pokroić je na mniejsze kawałki i dodać do ciasta, dokładnie wymieszać.

  • Krok 4.

    Na dobrze rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju, smażyć placki wielkości plastra pomarańczy.

  • Krok 5.

    Na gotowych kłaść kawałki łososia.

  • Krok 6.

    Posypać szczypiorkiem.

  • Krok 7.

  • Krok 8.

     

  • Krok 9.

    Przepis autorski Jurek Sobieniak

  • Krok 10.

    .

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności