Składniki
- Makaron ryżowy wstążki 1/2 opak.
- Sos sojowy 15 ml
- 2 szklanki oleju rzepakowego + do smażenia placków
- 1/2 opakowania makaronu ryżowego wstążki TaoTao
- 3 jajka
- 3 łyżki mąki ryżowej
- 1/2 łyżeczki curry
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego TaoTao
- 1 cukinia
- 200 g łososia wędzonego
- 1 pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Rozgrzać 2 szklanki oleju, uprażyć na nim suchy makaron.
-
Krok 2.
Z jajek i mąki ryżowej wymieszać ciasto, dodać uprażony, pokruszony makaron, curry, sos sojowy.
-
Krok 3.
Za pomocą obieraczki pociąć cukinię w długie, cienkie wstążki, pokroić je na mniejsze kawałki i dodać do ciasta, dokładnie wymieszać.
-
Krok 4.
Na dobrze rozgrzanej patelni, na niewielkiej ilości oleju, smażyć placki wielkości plastra pomarańczy.
-
Krok 5.
Na gotowych kłaść kawałki łososia.
-
Krok 6.
Posypać szczypiorkiem.
-
Krok 7.
-
Krok 8.
-
Krok 9.
Przepis autorski Jurek Sobieniak
-
Krok 10.
.