30 min
2 osób

Pulet drobiowy z majonezem domowym i chili TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Przystawki

Kuchnia: europejska

Smak: łagodny

Składniki

  • Czosnkowy sos chili 20 ml
  • Sos sojowy 15 ml
  • Ocet ryżowy 30 ml
  • 500 g mięsa z udźca kurczaka
  • bez kości i skóry
  • olej do smażenia
  • 1 szklanka wody
  • kilka łyżek czosnkowego sosu chili TaoTao
  • 1 bułka paryska niekrojona
  • Majonez:
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego TaoTao
  • 100 ml oleju
  • Dodatki:
  • 1 zielony ogórek
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 6 łyżek octu ryżowego TaoTao
  • 1 strączek chili

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Udźce smażyć na niewielkiej ilości oleju do momentu, aż się zarumienią.

  • Krok 2.

    Podlać wodą i dusić na małym ogniu, aż woda odparuje.

  • Krok 3.

    Ostudzić mięso i rozdzielić widelcem na jak najcieńsze włókna.

  • Krok 4.

    Wymieszać z czosnkowym sosem chili.

  • Krok 5.

  • Krok 6.

    Na majonez: żółtka ubić trzepaczką, gdy będą dobrze napowietrzone, dodać jasny sos sojowy, a następnie – ciągle ubijając – dolewać małym strumieniem olej.

  • Krok 7.

  • Krok 8.

    Ogórka pokroić w plasterki o grubości 2 mm.

  • Krok 9.

    Cukier połączyć z octem i z posiekaną papryczką chili, zalać plastry ogórka i odstawić na 30 minut do lodówki.

  • Krok 10.

  • Krok 11.

    Bułkę paryską przekroić na pół, opiec w piekarniku lub podgrzać na suchej patelni grillowej.

  • Krok 12.

    Posmarować majonezem.

  • Krok 13.

    Ułożyć mięso, a na nim marynowane ogórki.

  • Krok 14.

     

  • Krok 15.

     

  • Krok 16.

    Przepis autorski Jurek Sobieniak

  • Krok 17.

     .

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności