Składniki
- Czosnkowy sos chili 20 ml
- Sos sojowy 15 ml
- Ocet ryżowy 30 ml
- 500 g mięsa z udźca kurczaka
- bez kości i skóry
- olej do smażenia
- 1 szklanka wody
- kilka łyżek czosnkowego sosu chili TaoTao
- 1 bułka paryska niekrojona
- Majonez:
- 2 żółtka
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego TaoTao
- 100 ml oleju
- Dodatki:
- 1 zielony ogórek
- 1 łyżka cukru brązowego
- 6 łyżek octu ryżowego TaoTao
- 1 strączek chili
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Udźce smażyć na niewielkiej ilości oleju do momentu, aż się zarumienią.
-
Krok 2.
Podlać wodą i dusić na małym ogniu, aż woda odparuje.
-
Krok 3.
Ostudzić mięso i rozdzielić widelcem na jak najcieńsze włókna.
-
Krok 4.
Wymieszać z czosnkowym sosem chili.
-
Krok 5.
-
Krok 6.
Na majonez: żółtka ubić trzepaczką, gdy będą dobrze napowietrzone, dodać jasny sos sojowy, a następnie – ciągle ubijając – dolewać małym strumieniem olej.
-
Krok 7.
-
Krok 8.
Ogórka pokroić w plasterki o grubości 2 mm.
-
Krok 9.
Cukier połączyć z octem i z posiekaną papryczką chili, zalać plastry ogórka i odstawić na 30 minut do lodówki.
-
Krok 10.
-
Krok 11.
Bułkę paryską przekroić na pół, opiec w piekarniku lub podgrzać na suchej patelni grillowej.
-
Krok 12.
Posmarować majonezem.
-
Krok 13.
Ułożyć mięso, a na nim marynowane ogórki.
-
Krok 14.
-
Krok 15.
-
Krok 16.
Przepis autorski Jurek Sobieniak
-
Krok 17.
.