Składniki
- Sos sojowy ciemny 15 ml
- Sos sojowy 15 ml
- Ocet ryżowy 15 ml
- 2 filety z pstrąga
- Panierka:
- 100 g krakersów
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego TaoTao
- Marynata:
- 3 łyżki sosu sojowego jasnego TaoTao
- 3 łyżki octu ryżowego TaoTao
- 100 ml oleju rzepakowego
- pieprz czarny
- Sos miodowo-czosnkowy:
- 3 małe ząbki czosnku
- 3 łyżki płynnego miodu
- 3 łyżki sosu sojowego ciemnego TaoTao
- sok z 1 cytryny
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Dokładnie wymieszać składniki marynaty.
-
Krok 2.
Włożyć do niej oczyszczone filety z pstrąga.
-
Krok 3.
Odstawić na 30 minut do lodówki.
-
Krok 4.
Składniki sosu miodowo-czosnkowego dokładnie zmiksować, odstawić.
-
Krok 5.
Krakersy pokruszyć.
-
Krok 6.
Pozostałe składniki panierki wymieszać osobno.
-
Krok 7.
Filety z pstrąga osączyć z marynaty, opanierować, a na koniec obtoczyć w pokruszonych krakersach.
-
Krok 8.
Smażyć w głębokim, mocno rozgrzanym tłuszczu.
-
Krok 9.
Podawać z sosem.
-
Krok 10.
-
Krok 11.
jureksobieniak.
-
Krok 12.
pl/przepisy/pstrag-smazony-w-chrupiacej-panierce-z-sosem-miodowo-czosnkowym/
-
Krok 13.
Przepis autorski Jurek Sobieniak.