Składniki
- długie parówki 4
- sos Chili pomidorowy TaoTao 8 łyżek
- dymka
- sól gruboziarnista szczypta
- olej kokosowy 2 łyżki
- ziarna czarnuszki lub sezamu kilka
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Parówki kroimy na 4 równe części. Ser ucieramy na tarce, dymkę drobno siekamy.
-
Krok 2.
-
Krok 3.
Ciasto rozwałkowujemy na kwadrat, z którego wykrawamy niezbyt długie, ale wąskie prostokąty – szerokości kawałków parówek. Prostokątów powinno być tyle, ile kawałków parówek.
-
Krok 4.
Na każdym prostokącie rozcieramy sos pomidorowy, posypujemy serem oraz dymką. Na jednym końcu układamy parówkę i zwijamy, tak, by miejsce łączenia znajdowało się na spodzie.
-
Krok 5.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego parówkowego zawijasa smarujemy olejem i posypujemy wedle uznania: gruboziarnistą solą, sezamem, czarnuszką lub ulubionymi ziołami.
-
Krok 6.
Pieczemy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Podajemy na ciepło lub na zimno posypane dymką z sosem Chili.