Składniki
- Makaron ryżowy nitki 1 opakowanie
- Sos Sambal Oelek 5 łyżeczek
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 1 czerwona pasta curry
- 2 cebule
- 1 czosnek
- 2 marchewki
- garść orzeszków ziemnych
- 4 plastry boczku wędzonego
- 4 świeże papryczki chili
- 1 pietruszka zielona
- olej
- pół szklanki bulionu drobiowego
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Polędwiczki marynujemy w sosie sambal oelek i rozgniecionych 2 ząbkach czosnku.
-
Krok 2.
Marchewkę i papryczkę chili kroimy w słupki, następnie gotujemy razem z makaronem ryżowym nitki (krótko).
-
Krok 3.
Orzeszki ziemne prażymy na patelni, po uzyskaniu rumianego koloru dodajemy bardzo drobno pokrojony boczek.
-
Krok 4.
Polędwiczki wcześniej zamarynowane kroimy w 1,5 cm.
-
Krok 5.
plastry i krótko obsmażamy na małej ilości oleju.
-
Krok 6.
Dodajemy pokrojone w „piórka” cebulę oraz ugotowany wcześniej makaron z warzywami, pastę curry, bulion warzywny , orzechy z boczkiem oraz posypujemy posiekaną natką pietruszki.
-
Krok 7.
Wszystko gotujemy ok. 2 min.
-
Krok 8.