15 min
2 osób

Podpłomyki z kurczaka z cytrynowym makaronem ryżowym TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: europejska

Smak: łagodny

Składniki

  • Makaron ryżowy wstążki 1/2 opak.
  • Sos sojowy 30 ml
  • 1 filet z piersi kurczaka
  • 2 udźce kurczaka bez skóry i kości 
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 7 łyżek sosu sojowego TaoTao
  • 1/2 opakowania makaronu ryżowego wstążki TaoTao
  • 2 cytryny
  • 1 doniczka świeżej kolendry
  • 1 por
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy 

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Filet z piersi i udźce zemleć, wymieszać z 1 jajkiem, 2 łyżkami mąki, 4 łyżkami sosu sojowego, wyrobić na jednolitą masę.

  • Krok 2.

    Rozgrzać patelnię i łyżką kłaść masę drobiową, nadając jej kształt sporych placków, smażyć z obu stron.

  • Krok 3.

    W międzyczasie makaron ryżowy zalać lekko osolonym wrzątkiem, odcedzić gdy będzie miękki.

  • Krok 4.

    Otrzeć skórkę z cytryn, wycisnać z nich sok, posiekać kolendrę, wymieszać razem.

  • Krok 5.

    Oczyszczonego pora pokroić w półplastry, poddusić na patelni, wymieszać z makaronem, kolendrą z cytrynami, kurkumą i resztą sosu sojowego.

  • Krok 6.

    Tak przygotowany makaron nakładać pomiędzy dwa drobiowe „placki" i podawać.

  • Krok 7.

  • Krok 8.

     

  • Krok 9.

    jureksobieniak.

  • Krok 10.

    pl/przepisy/podplomyki-z-kurczaka-z-cytrynowym-makaronem-ryzowym/

  • Krok 11.

    Przepis autorski Jurek Sobieniak

  • Krok 12.

    .

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności