Składniki
- Makaron ryżowy wstążki 1/2 opak.
- Sos sojowy 30 ml
- 1 filet z piersi kurczaka
- 2 udźce kurczaka bez skóry i kości
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- 7 łyżek sosu sojowego TaoTao
- 1/2 opakowania makaronu ryżowego wstążki TaoTao
- 2 cytryny
- 1 doniczka świeżej kolendry
- 1 por
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Filet z piersi i udźce zemleć, wymieszać z 1 jajkiem, 2 łyżkami mąki, 4 łyżkami sosu sojowego, wyrobić na jednolitą masę.
-
Krok 2.
Rozgrzać patelnię i łyżką kłaść masę drobiową, nadając jej kształt sporych placków, smażyć z obu stron.
-
Krok 3.
W międzyczasie makaron ryżowy zalać lekko osolonym wrzątkiem, odcedzić gdy będzie miękki.
-
Krok 4.
Otrzeć skórkę z cytryn, wycisnać z nich sok, posiekać kolendrę, wymieszać razem.
-
Krok 5.
Oczyszczonego pora pokroić w półplastry, poddusić na patelni, wymieszać z makaronem, kolendrą z cytrynami, kurkumą i resztą sosu sojowego.
-
Krok 6.
Tak przygotowany makaron nakładać pomiędzy dwa drobiowe „placki" i podawać.
-
Krok 7.
-
Krok 8.
-
Krok 9.
jureksobieniak.
-
Krok 10.
pl/przepisy/podplomyki-z-kurczaka-z-cytrynowym-makaronem-ryzowym/
-
Krok 11.
Przepis autorski Jurek Sobieniak
-
Krok 12.
.