30 min
4 osób

Placki ziemniaczano-bakłażanowe TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Przekąski

Kuchnia: europejska

Smak: pikantny

Składniki

  • Czosnkowy sos chili 30 ml
  • 4 ziemniaki
  • 1 mały bakłażan
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 małe jajka
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 4 gałązki rozmarynu
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 6-8 plastrów cienko pokrojonego boczku
  • sól i pieprz do smaku
  • Czosnkowy sos chili TaoTao
  • olej do smażenia 

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy.

  • Krok 2.

    Ścieramy na tarce.

  • Krok 3.

    Dodajemy drobno pokrojonego bakłażana, poszatkowaną natkę pietruszki i rozmaryn, jajka, mąkę oraz przyprawy.

  • Krok 4.

    Dokładnie mieszamy.

  • Krok 5.

  • Krok 6.

    Rozgrzewamy patelnię.

  • Krok 7.

    Wlewamy sporo oleju.

  • Krok 8.

    Na rozgrzanym oleju układamy po łyżce ciasta i rozpłaszczamy na placek.

  • Krok 9.

    Smażymy po obu stronach na złoty kolor.

  • Krok 10.

  • Krok 11.

    Plastry boczku kładziemy na suchej, rozgrzanej patelni nieprzywierającej i wysmażamy na „chipsy”.

  • Krok 12.

  • Krok 13.

    Odsączone z tłuszczu placki podajemy z boczkiem i Czosnkowym sosem chili TaoTao.

  • Krok 14.

  • Krok 15.

    www.

  • Krok 16.

    facebook.com/TaoTaoHarmoniaSmakow/photos/pb.

  • Krok 17.

    149651965104881.

  • Krok 18.

    -2207520000.

  • Krok 19.

    1446190919.

  • Krok 20.

    /895612257175511/

  • Krok 21.

     Przepis autorski Natalii Nowak-Bratek.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności