< 1h
2 osób

Pikantna karkówka w sosie karmelowym TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: europejska

Smak: pikantny

Składniki

  • Sos sojowy 15 ml
  • Sos sojowy ciemny 15 ml
  • 2 kotlety (po 200 g) ze schabu karkowego
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego TaoTao
  • 1 cytryna
  • 1 strączek chili
  • 1 sałata rzymska baby
  • 10 pomidorów koktajlowych
  • 20 g parmezanu
  • Sos:
  • 100 ml wódki
  • 4 łyżki sosu sojowego jasnego TaoTao
  • 4 łyżki cukru

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Karkówkę umyć i osuszyć.

  • Krok 2.

    Rozbić tłuczkiem, zalać sosem sojowym ciemnym, sokiem z cytryny, dodać posiekane chili, wstawić do lodówki na 60 minut.

  • Krok 3.

  • Krok 4.

    Do osobnego rondelka wlać wódkę i sos sojowy jasny, dodać cukier, gotować bez przykrycia, aż płyn zredukuje się do 1/4 objętości.

  • Krok 5.

    Sałatę rzymską pokroić na 6 części, pomidory koktajlowe na pół, zgrilować.

  • Krok 6.

    Karkówkę wyciągnąć z lodówki i zostawić na tak długo, aby doszła do temperatury pokojowej.

  • Krok 7.

    Smażyć z obu stron na bardzo mocno rozgrzanej patelni, przełożyć na folię aluminiową, zawinąć i dać odpocząć kilka minut.

  • Krok 8.

    Gotowe kotlety polać sosem, podawać z sałatą i pomidorami, posypać tartym parmezanem.

  • Krok 9.

  • Krok 10.

    &nbsp;Przepis autorski Jurek Sobieniak

  • Krok 11.

    .

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności