Składniki
- Sos sojowy 15 ml
- Sos sojowy ciemny 15 ml
- 2 kotlety (po 200 g) ze schabu karkowego
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego TaoTao
- 1 cytryna
- 1 strączek chili
- 1 sałata rzymska baby
- 10 pomidorów koktajlowych
- 20 g parmezanu
- Sos:
- 100 ml wódki
- 4 łyżki sosu sojowego jasnego TaoTao
- 4 łyżki cukru
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Karkówkę umyć i osuszyć.
-
Krok 2.
Rozbić tłuczkiem, zalać sosem sojowym ciemnym, sokiem z cytryny, dodać posiekane chili, wstawić do lodówki na 60 minut.
-
Krok 3.
-
Krok 4.
Do osobnego rondelka wlać wódkę i sos sojowy jasny, dodać cukier, gotować bez przykrycia, aż płyn zredukuje się do 1/4 objętości.
-
Krok 5.
Sałatę rzymską pokroić na 6 części, pomidory koktajlowe na pół, zgrilować.
-
Krok 6.
Karkówkę wyciągnąć z lodówki i zostawić na tak długo, aby doszła do temperatury pokojowej.
-
Krok 7.
Smażyć z obu stron na bardzo mocno rozgrzanej patelni, przełożyć na folię aluminiową, zawinąć i dać odpocząć kilka minut.
-
Krok 8.
Gotowe kotlety polać sosem, podawać z sałatą i pomidorami, posypać tartym parmezanem.
-
Krok 9.
-
Krok 10.
Przepis autorski Jurek Sobieniak
-
Krok 11.
.