Składniki
- Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka Oleju sezamowego TaoTao
- 1 łyżeczka soli
- Gorąca woda
- Farsz:
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 10 oliwek
- 1 garść wodorostów wakame
- 1 papryczka chili
- 10 plastrów szynki
- ¾ szklanki kuskusu
- Sól
- pieprz
- sproszkowany imbir
- Olej sezamowy TaoTao do podsmażenia
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Przygotowujemy ciasto.
-
Krok 2.
Z mąki usypujemy kopczyk.
-
Krok 3.
W środku robimy wgłębienie, do którego wlewamy olej sezamowy i wsypujemy sól.
-
Krok 4.
Następnie dodajemy wodę.
-
Krok 5.
Jej ilość jest zależna od wilgotności mąki.
-
Krok 6.
Zaczynamy wyrabiać ciasto dodając tyle wody, ile zabierze mąka, aby uzyskać jednolite, elastyczne ciasto.
-
Krok 7.
Przykrywamy je i odstawiamy na kilkanaście minut.
-
Krok 8.
-
Krok 9.
-
Krok 10.
W tym czasie przygotowujemy farsz.
-
Krok 11.
Kuskus wsypujemy do miski.
-
Krok 12.
Doprawiamy solą i pieprzem i zalewamy gorąca wodą, tak żeby sięgała ½ cm ponad powierzchnię kuskusu.
-
Krok 13.
Przykrywamy na 5 minut, a następnie spulchniamy widelcem.
-
Krok 14.
Wodorosty również zalewamy wodą.
-
Krok 15.
Odsączamy po 5 minutach.
-
Krok 16.
Na odrobinie oleju sezamowego podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i szynkę, posiekany czosnek i chili.
-
Krok 17.
Dodajemy pokrojone w plastry oliwki.
-
Krok 18.
Doprawiamy solą, pieprzem i imbirem.
-
Krok 19.
Gdy wszystko się poddusi, łączymy z kuskusem i glonami.
-
Krok 20.
Dokładnie mieszamy.
-
Krok 21.
-
Krok 22.
Rozwałkowujemy ciasto cienko i wykrawamy z niego kółka.
-
Krok 23.
Na każdym kółku kładziemy po