> 1h
4 osób

Pieczeń rzymska z piwną konfiturą cebulową TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: europejska

Smak: łagodny

Składniki

  • Makaron ryżowy nitki 1/2 opak.
  • Sos sojowy 25 ml
  • 1/2 opakowania makaronu ryżowego nitki TaoTao
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 doniczka świeżego majeranku
  • 5 łyżek sosu sojowego jasnego TaoTao
  • 5 jajek
  • 6 czerwonych cebul
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 l piwa
  • 6 łyżek cukru

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Makaron zalać wrzątkiem na kilka minut, odcedzić kiedy będzie miękki; przestudzony pokroić.

  • Krok 2.

    Mięso mielone wymieszać z posiekaną natką, pokrojonym makaronem, posiekanym czosnkiem, posiekanym majerankiem, sosem sojowym i jajkami, dokładnie wyrobić.

  • Krok 3.

    Przełożyć do podłużnej żaroodpornej formy, wstawić do piekarnika o temp. 180C, piec ok. 1 godzinę.

  • Krok 4.

    W międzyczasie cebule pokroić w piórka, udusić na maśle do miękkości.

  • Krok 5.

    Wlać piwo, dodać cukier i dusić, mieszając, aż masa nabierze  konsystencji płynnego miodu.

  • Krok 6.

    Pieczeń podawać w plastrach, z porcją cebulowej konfitury.

  • Krok 7.

  • Krok 8.

     

  • Krok 9.

    Przepis autorski Jurek Sobieniak

  • Krok 10.

    .

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności