Składniki
- Makaron ryżowy nitki 1/2 opak.
- Sos sojowy 25 ml
- 1/2 opakowania makaronu ryżowego nitki TaoTao
- 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 1 pęczek natki pietruszki
- 5 ząbków czosnku
- 1 doniczka świeżego majeranku
- 5 łyżek sosu sojowego jasnego TaoTao
- 5 jajek
- 6 czerwonych cebul
- 2 łyżki masła
- 1/2 l piwa
- 6 łyżek cukru
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Makaron zalać wrzątkiem na kilka minut, odcedzić kiedy będzie miękki; przestudzony pokroić.
-
Krok 2.
Mięso mielone wymieszać z posiekaną natką, pokrojonym makaronem, posiekanym czosnkiem, posiekanym majerankiem, sosem sojowym i jajkami, dokładnie wyrobić.
-
Krok 3.
Przełożyć do podłużnej żaroodpornej formy, wstawić do piekarnika o temp. 180C, piec ok. 1 godzinę.
-
Krok 4.
W międzyczasie cebule pokroić w piórka, udusić na maśle do miękkości.
-
Krok 5.
Wlać piwo, dodać cukier i dusić, mieszając, aż masa nabierze konsystencji płynnego miodu.
-
Krok 6.
Pieczeń podawać w plastrach, z porcją cebulowej konfitury.
-
Krok 7.
-
Krok 8.
-
Krok 9.
Przepis autorski Jurek Sobieniak
-
Krok 10.
.