30 min
4 osób

Omlet z krewetkami – Fritada de camarao (Brazylia) TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: inna

Smak: słodki

Składniki

  • Sos chili z cytryną 4 łyżki
  • 250 g krewetek tygrysich
  • 4 jajka
  • sok z 1 limonki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki pasty pomidorowej
  • 1 pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Krewetki oczyszczamy, pozbywamy się ogonków i pancerzy.

  • Krok 2.

    Mieszamy sok z limonki oraz sos chili z cytryną, wrzucamy krewetki i pozostawiamy 15 minut do zamarynowania.

  • Krok 3.

  • Krok 4.

    Rozmącamy jajka, dodajemy do nich pastę pomidorową, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy.

  • Krok 5.

  • Krok 6.

    Na patelni rozgrzewamy olej.

  • Krok 7.

    Podsmażamy drobno posiekany czosnek, dodajemy krewetki i całość zalewamy masą jajeczną.

  • Krok 8.

    Smażymy aż jajka się zetną.

  • Krok 9.

  • Krok 10.

    Omlet podajemy posypany natką pietruszki.

  • Krok 11.

  • Krok 12.

  • Krok 13.

     

  • Krok 14.

    Przepis autorski Natalii Nowak-Bratek

  • Krok 15.

    .

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności