< 1h
2 osób

Makaron z kaczką TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: wietnamska

Smak: łagodny

Składniki

  • Makaron ryżowy wstążki 1 opakowanie
  • FIX w stylu KIM CHI 1 opakowanie
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 2 garści czarnych oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypior
  • 200 g mięsa z pieczonej kaczki
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • Sos sojowy TaoTao
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Mięso rwiemy na kawałki.

  • Krok 2.

    Na patelni z grubym dnem lub w woku rozgrzewamy olej.

  • Krok 3.

    Wrzucamy kaczkę oraz drobno posiekany czosnek.

  • Krok 4.

    Podsmażamy chwilę, a następnie dokładamy paprykę i cukinię pokrojone w cienkie słupki oraz oliwki pokrojone w krążki.

  • Krok 5.

    Smażymy krótko, by warzywa zachowały chrupkość.

  • Krok 6.

    Fix rozpuszczamy w 300 ml zimnej wody i wlewamy na patelnię.

  • Krok 7.

    Mieszamy wszystko dokładnie i gotujemy razem około 5 minut pod przykryciem, aż sos zgęstnieje.

  • Krok 8.

    Doprawiamy do smaku.

  • Krok 9.

    Makaron zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy pod przykryciem około 5 minut.

  • Krok 10.

    Po tym czasie odsączamy i łączymy z sosem.

  • Krok 11.

    Posypujemy posiekanym szczypiorem.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności