30 min
2 osób

Łosoś wędzony z sałatką z małosolnych ogórków z makaronem ryżowym TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Sałatki

Kuchnia: europejska

Smak: łagodny

Składniki

  • Makaron ryżowy wstążki 1/4 opak.
  • Ocet ryżowy 10 ml
  • Sos sojowy 10 ml
  • 100 g łososia wędzonego w plastrach
  • 30 g pestek słonecznika
  • 1/2 cukinii
  • 150 g ogórków małosolnych
  • 1/2 strączka chili
  • 1/4 opakowania makaronu ryżowego wstążki TaoTao
  • kilka listków świeżej kolendry
  • Dresing:
  • 3 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 7 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżka octu ryżowego TaoTao
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego TaoTao

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni i ostudzić.

  • Krok 2.

    Cukinię przekroić na 4 części wzdłuż, wykroić środek, resztę pociąć w słupki.

  • Krok 3.

    Ogórki przekroić wzdłuż na pół i kroić pod ukosem w półksiężyce.

  • Krok 4.

    Chili oczyścić z pestek, drobno pokroić.

  • Krok 5.

    Makaron zalać na kilka minut wrzątkiem lub warzywnym bulionem, odcedzić i ostudzić.

  • Krok 6.

  • Krok 7.

    Do miski wlać miód, wycisnąć czosnek, małym strumieniem wlewać olej, stale mieszając.

  • Krok 8.

    Doprawić octem ryżowym i sosem sojowym.

  • Krok 9.

  • Krok 10.

    Wszystkie składniki – oprócz łososia – wymieszać z dressingiem, wyłożyć na głęboki talerz, na górę położyć plastry łososia, całość udekorować świeżą kolendrą.

  • Krok 11.

  • Krok 12.

     

  • Krok 13.

    Przepis autorski Jurek Sobieniak

  • Krok 14.

    .

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności