Składniki
- Makaron ryżowy wstążki 1/4 opak.
- Ocet ryżowy 10 ml
- Sos sojowy 10 ml
- 100 g łososia wędzonego w plastrach
- 30 g pestek słonecznika
- 1/2 cukinii
- 150 g ogórków małosolnych
- 1/2 strączka chili
- 1/4 opakowania makaronu ryżowego wstążki TaoTao
- kilka listków świeżej kolendry
- Dresing:
- 3 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku
- 7 łyżek oleju rzepakowego
- 1 łyżka octu ryżowego TaoTao
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego TaoTao
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Pestki słonecznika uprażyć na suchej patelni i ostudzić.
-
Krok 2.
Cukinię przekroić na 4 części wzdłuż, wykroić środek, resztę pociąć w słupki.
-
Krok 3.
Ogórki przekroić wzdłuż na pół i kroić pod ukosem w półksiężyce.
-
Krok 4.
Chili oczyścić z pestek, drobno pokroić.
-
Krok 5.
Makaron zalać na kilka minut wrzątkiem lub warzywnym bulionem, odcedzić i ostudzić.
-
Krok 6.
-
Krok 7.
Do miski wlać miód, wycisnąć czosnek, małym strumieniem wlewać olej, stale mieszając.
-
Krok 8.
Doprawić octem ryżowym i sosem sojowym.
-
Krok 9.
-
Krok 10.
Wszystkie składniki – oprócz łososia – wymieszać z dressingiem, wyłożyć na głęboki talerz, na górę położyć plastry łososia, całość udekorować świeżą kolendrą.
-
Krok 11.
-
Krok 12.
-
Krok 13.
Przepis autorski Jurek Sobieniak
-
Krok 14.
.