15 min
1 osób

Kurczak w tempurze piwnej TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: europejska

Smak: słodko-kwaśny

Składniki

  • Sos miodowy z czosnkiem 6 łyżek
  • 300 g fileta z piersi kurczaka
  • ok. 200 ml jasnego piwa
  • ok. 200 g mąki kukurydzianej
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Filety czyścimy i kroimy w spore kawałki.

  • Krok 2.

    Zalewamy sosem miodowym z czosnkiem TaoTao i odstawiamy na co najmniej pół godziny.

  • Krok 3.

  • Krok 4.

    Mąkę kukurydzianą solimy i mieszamy z bardzo zimnym piwem.

  • Krok 5.

    Ciasto powinno być nieco lejące i niezbyt gęste, dlatego piwo dodajemy stopniowo i sprawdzamy konsystencję.

  • Krok 6.

  • Krok 7.

    Kurczaka maczamy w cieście i smażymy na złotawy kolor partiami, po kilka kawałków, tak by się nie stykały, w oleju rozgrzanym do 180°C.

  • Krok 8.

  • Krok 9.

    Gotowe mięso przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem kuchennym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

  • Krok 10.

  • Krok 11.

    Podajemy gorące.

  • Krok 12.

  • Krok 13.

     

  • Krok 14.

    Przepis autorski Natalii Nowak-Bratek.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności