> 1h
4 osób

Kurczak teriyaki i ryż z warzywami

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: chińska

Smak: słodko-pikantny

Składniki

  • Sos Teriyaki 50ml
  • Czerwona papryka chili w zalewie 2 szt.
  • 4 udka kurczaka
  • 100 g ryżu
  • 100 g zielonego gorszku
  • pół papryki
  • cebula
  • 250 ml bulionu
  • 1 łyżeczka oleju
  • marynata:
  • 50 ml Sosu teriyaki TaoTao
  • 2 Czerwone papryki chili w zalewie TaoTao drono posiekane
  • 1 łyżka dżemu pomarańczowego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  •  

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Udka kurczaka naciąć w paru miejscach.

  • Krok 2.

    Składniki marynaty dokładnie wymieszać i natrzeć nią kurczaka.

  • Krok 3.

    Pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

  • Krok 4.

    Udka piec na grillu (lub w piekarniku) po 10-15 minut z każdej strony.

  • Krok 5.

  • Krok 6.

    Pozostałą marynatę zredukować do połowy objętości odparowując ją na mocnym ogniu, a następnie polać nią gotowe udka.

  • Krok 7.

  • Krok 8.

  • Krok 9.

    Cebulę poszatkować, poddusić na niewielkiej ilości oleju.

  • Krok 10.

    Wrzucić ryż i zalać bulionem.

  • Krok 11.

    Gotować, aż ryż wchłonie płyn.

  • Krok 12.

    Dodać zielony groszek (jeśli używamy mrożonego, należy go wcześniej ugotować) i pokrojoną w drobną kostkę paprykę.

  • Krok 13.

    Podawać wraz z udkami kurczaka.

  • Krok 14.

  • Krok 15.

     

  • Krok 16.

    Przepis autorstwa Natalii Nowak-Bratek dla TaoTao, https://www.

  • Krok 17.

    facebook.com/photo.

  • Krok 18.

    php?fbid=449091285160946&set=pb.

  • Krok 19.

    149651965104881.

  • Krok 20.

    -2207520000.

  • Krok 21.

    1369748761.

  • Krok 22.

    &type=3&theater    .

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności