30 min
4 osób

Kulki z wołowiną

Autor: cookmaster

Rodzaj dania: Przekąski

Kuchnia: fusion

Smak: łagodny

Składniki

  • sos sojowy TaoTao 20 ml
  • mięso wołowe mielone 500 g
  • puree ziemniaczane 200 g
  • czosnek niedźwiedzi 5 liści
  • imbir korzeń 4 cm
  • czosnek 2 ząbki
  • jajko 1 szt
  • mąka 200 g
  • soda 5 g
  • woda 100 ml
  • olej 10 ml

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Puree ziemniaczane mieszamy z mięsem mielonym, jajkiem, sosem sojowym, poszatkowanym czosnkiem niedźwiedzim oraz drobno posiekanym czosnkiem i imbirem.

  • Krok 2.

    Przygotowujemy ciasto mieszając mąkę z sodą oraz wodą tak, by utworzyły jednolitą masę.

  • Krok 3.

    Na patelni rozgrzewamy dużą ilość oleju.

  • Krok 4.

    Mięso formujemy w kulki wielkości orzecha włoskiego, zamaczamy w cieście i smażymy na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

  • Krok 5.

    Podajemy na gorąco lub na zimno z sosem sojowym oraz ulubionym sosem chili TaoTao.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności