Składniki
- sos sojowy TaoTao 20 ml
- mięso wołowe mielone 500 g
- puree ziemniaczane 200 g
- czosnek niedźwiedzi 5 liści
- imbir korzeń 4 cm
- czosnek 2 ząbki
- jajko 1 szt
- mąka 200 g
- soda 5 g
- woda 100 ml
- olej 10 ml
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Puree ziemniaczane mieszamy z mięsem mielonym, jajkiem, sosem sojowym, poszatkowanym czosnkiem niedźwiedzim oraz drobno posiekanym czosnkiem i imbirem.
-
Krok 2.
Przygotowujemy ciasto mieszając mąkę z sodą oraz wodą tak, by utworzyły jednolitą masę.
-
Krok 3.
Na patelni rozgrzewamy dużą ilość oleju.
-
Krok 4.
Mięso formujemy w kulki wielkości orzecha włoskiego, zamaczamy w cieście i smażymy na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
-
Krok 5.
Podajemy na gorąco lub na zimno z sosem sojowym oraz ulubionym sosem chili TaoTao.