< 1h
4 osób

Krewetki w bekonie

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: chińska

Smak: ostry

Składniki

  • Sos Sambal Oelek 1 łyżka
  • Czerwona papryka chili w zalewie 1 szt.
  • 15 dużych pozbawionych pancerzy krewetek
  • 15 cienkich plastrów bekonu lub boczku
  • Składniki marynaty pikantnej:
  • 1 łyżka sosu Sambal Oelek TaoTao
  • 1 marynowana papryczka chili TaoTao
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • sok z 1 cytryny
  • 1 cebula szalotka
  • listki mięty
  • pietruszka
  • oregano i inne ulubione zioła
  • sól
  • pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Wymieszać dokładnie wszystkie składniki marynaty: oliwę, sok z cytryny, posiekaną miętę, pietruszkę i pozostałe zioła, dodać posiekaną papryczkę chili, sos Sambal Oelek oraz pokrojoną drobno cebulkę.

  • Krok 2.

    Do przygotowanej marynaty włożyć oczyszczone krewetki i dokładnie obtoczyć je w marynacie.

  • Krok 3.

    Tak przygotowane odstawić w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.

  • Krok 4.

    Następnie po wyjęciu krewetek z marynaty owinąć dokładnie każdą krewetkę plasterkiem bekonu lub boczku i ułożyć na tackach do grillowania.

  • Krok 5.

    Można pozostałą marynatą posmarować krewetki już na ruszcie.

  • Krok 6.

    Grillować 4-5 minut do zrumienienia na złocisty kolor bekonu lub boczku.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności