Składniki
- Sos Sambal Oelek 1 łyżka
- Czerwona papryka chili w zalewie 1 szt.
- 15 dużych pozbawionych pancerzy krewetek
- 15 cienkich plastrów bekonu lub boczku
- Składniki marynaty pikantnej:
- 1 łyżka sosu Sambal Oelek TaoTao
- 1 marynowana papryczka chili TaoTao
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- sok z 1 cytryny
- 1 cebula szalotka
- listki mięty
- pietruszka
- oregano i inne ulubione zioła
- sól
- pieprz do smaku.
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki marynaty: oliwę, sok z cytryny, posiekaną miętę, pietruszkę i pozostałe zioła, dodać posiekaną papryczkę chili, sos Sambal Oelek oraz pokrojoną drobno cebulkę.
-
Krok 2.
Do przygotowanej marynaty włożyć oczyszczone krewetki i dokładnie obtoczyć je w marynacie.
-
Krok 3.
Tak przygotowane odstawić w chłodne miejsce na co najmniej godzinę.
-
Krok 4.
Następnie po wyjęciu krewetek z marynaty owinąć dokładnie każdą krewetkę plasterkiem bekonu lub boczku i ułożyć na tackach do grillowania.
-
Krok 5.
Można pozostałą marynatą posmarować krewetki już na ruszcie.
-
Krok 6.
Grillować 4-5 minut do zrumienienia na złocisty kolor bekonu lub boczku.