Składniki
- Sos Teriyaki 50 ml
- Sos chili z ananasem 50 ml
- 7 kromek pieczywa pełnoziarnistego
- 4 łyżki roztopionego masła
- 2 piersi kurczaka
- pieprz
- opakowanie sera typu philadelphia
- pęczek kolendry
- strączki chili
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Z kromek odcinamy skórki, a miąższ delikatnie rozwałkowujemy i smarujemy masłem.
-
Krok 2.
Przekładamy do foremek i delikatnie dociskamy do brzegów.
-
Krok 3.
Zapiekamy 10 min w temp. 190°C, odstawiamy do ostygnięcia.
-
Krok 4.
Z piersi odkrawamy polędwiczki i rozklepujemy na cienkie placki, smarujemy sosem teriyaki, oprószamy pieprzem i smażymy po 2 min z obu stron.
-
Krok 5.
Gotowe sznycle zawijamy w folię aluminiową na 3–4 min, aby się zaparzyły.
-
Krok 6.
Sos chili z ananasem mieszamy z serkiem i połową posiekanej kolendry.
-
Krok 7.
Gotowym farszem napełniamy powstałe koszyczki.
-
Krok 8.
Usmażone piersi kroimy w cienkie plastry, przekładamy je do miski i polewamy kolejną porcją sosu teriyaki.
-
Krok 9.
Wszystko delikatnie mieszamy i układamy porcjami na napełnione serem koszyki.
-
Krok 10.
Każdy delikatnie skrapiamy dodatkową porcją sosu, dekorujemy kolendrą i strączkiem świeżego chili.
-
Krok 11.
-
Krok 12.
-
Krok 13.
Przepis pochodzi ze Szkoły Gotowania 2013 z miesięcznikiem Moje Gotowanie.
-
Krok 14.
.