Składniki
- Sos sojowy 5 ml
- 4 rozkrojone bułki pełnoziarniste lub 8 kromek razowego pieczywa
- 2 główki sałaty rzymskiej babe
- szczypta soli
- 1 łyżka oleju rzepakowego
- garść pomidorów koktajlowych lub pomidor malinowy
- 4 plastry szynki gotowanej
- 2 łyżki parmezanu lub pecorino
- Sos:
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki prażonych pestek dyni
- 1/2 doniczki bazylii
- Szczypta pieprzu
- 1/2 łyżeczki miodu lub cukru
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego TaoTao
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować i przyprawić do smaku sosem sojowym.
-
Krok 2.
Pieczywo rozkroić i zgrillować na suchej patelni, najlepiej dociskając od rondlem, aby szybko i równomiernie się zrumieniły.
-
Krok 3.
Zdjąć i odłożyć, a na patelnię włożyć ćwiartki sałaty.
-
Krok 4.
Oprószyć solą, po kilku sekundach wlać łyżkę oleju, smażyć po 1 min z obu stron, odłożyć.
-
Krok 5.
Pomidorki przekroić na połówki, obsmażyć tak samo jak sałatę.
-
Krok 6.
Chrupiące pieczywo posmarować sosem, ułożyć plastry szynki, następnie ćwiartki sałaty, połówki pomidorków, całość posypać parmezanem lub pecorino, przykryć pieczywem, lekko docisnąć.
-
Krok 7.
Podawać z resztą sosu.
-
Krok 8.
-
Krok 9.
-
Krok 10.
Przepis autorski Jurek Sobieniak
-
Krok 11.
.