Składniki
- Słodko-pikantny sos chili 30 ml
- Bazylia i chili mix warzywny 15 ml
- pierś kaczki (20 dag)
- sól
- pieprz
- 100 ml soku jabłkowego
- płaska łyżka suszonego tymianku
- 5 łyżek masła
- 2 marchewki
- seler
- pietruszka
- por
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- 10 dag suszonych żurawin
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Pierś kaczki nacieramy od strony skóry solą i pieprzem.
-
Krok 2.
Sok jabłkowy mieszamy z sosem słodko-pikantnym TaoTao i przelewamy przez sitko.
-
Krok 3.
Strzykawkę z jak najgrubszą igłą napełniamy mieszanką soku i sosu TaoTao.
-
Krok 4.
Pierś nakłuwamy w 5–6 miejscach.
-
Krok 5.
Składnikami sosu z sitka oraz tymiankiem nacieramy pierś i odstawiamy na 30 min. Obsmażamy na maśle ze wszystkich stron.
-
Krok 6.
Pokrojone warzywa mieszamy z Bazylia&chili TaoTao i z obsmażoną piersią układamy w brytfannie, dolewamy bulion.
-
Krok 7.
Przykrywamy folia i pieczemy 10 min w temp. 200°C.
-
Krok 8.
Po upieczeniu pierś musi odpocząć 2–3 min pod daszkiem z folii aluminiowej, co spowoduje, że sok pozostanie w mięsie.
-
Krok 9.
Sos z pieczenia zlewamy do rondla i dodajemy żurawinę, gotujemy do momentu, gdy owoce spęcznieją, sos zaciągamy pozostałym masłem.
-
Krok 10.
Pierś kroimy i podajemy z sosem i warzywami z pieczenia.
-
Krok 11.
-
Krok 12.
-
Krok 13.
Przepis pochodzi ze Szkoły Gotowania 2013 z miesięcznikiem Moje Gotowanie.
-
Krok 14.
.