Składniki
- Sos sojowy 2 łyżki
- Marynata w stylu chińskim 50 ml
- olej
- jajko
- sól
- 2 żółta
- 1 łyżka soku z cytryn
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki masła
- 1 łyżka oleju
- 4 cienkie kiełbaski
- np. frankfurtek
- 1/2 pokrojonej w pióra cebuli
- 20 dag umytych kurek
- 2 kromki pumpernikla
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Szklankę wykładamy folią spożywczą, wewnątrz lekko smarujemy olejem.
-
Krok 2.
Wbijamy jajko, oprószamy solą.
-
Krok 3.
Zbieramy wystającą folie, zawijamy, spinamy spinaczem i wstawiamy do wrzątku na 4–4,5 min. Folie wyjmujemy ze szklanki, rozwijamy.
-
Krok 4.
Żółtka mieszamy w metalowej misce z sosem sojowym, sokiem z cytryny i pieprzem.
-
Krok 5.
Masło rozpuszczamy, wlewamy do miski z masą jajeczną, cały czas mieszając, aż powstanie emulsja.
-
Krok 6.
Do rondla po maśle wlewamy 1/2 szklanki wody.
-
Krok 7.
Kiedy zacznie się gotować, stawiamy na rondlu miskę z masą jajeczną i ubijamy rózgą, aż zgęstnieje.
-
Krok 8.
Masło rozpuszczamy razem z olejem.
-
Krok 9.
Wkładamy kiełbaski (nacięte na końcach na krzyż) i cebule, smażymy po 2 min z każdej strony, dodajemy kurki, mieszamy i dusimy na wolnym ogniu, aż odparuje cała woda.
-
Krok 10.
Dolewamy marynatę w stylu chińskim i dusimy jeszcze 2 min. Kiełbaski z kurkami podajemy z pumperniklem, jajkiem i sosem holenderskim i posypujemy grubo posiekana natka.
-
Krok 11.
-
Krok 12.
-
Krok 13.
Przepis pochodzi ze Szkoły Gotowania 2013 z miesięczniki