Składniki
- Czerwona papryka chili w zalewie 2 papryki
- 500 ml mleka kondensowanego (może być mleczko kokosowe)
- 80 g cukru pudru (lub mniej
- jeśli mamy mleko słodzone)
- 3 łyżki żelatyny w proszku
- 2 łyżki zielonej herbaty matcha
- 2 Czerwone papryki chili
- opcjonalnie sok z 1 cytryny
-
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody.
-
Krok 2.
Dokładnie mieszamy.
-
Krok 3.
Mleko nieco podgrzewamy, dodajemy cukier i herbatę (oraz ewentualnie sok z cytryny) i podgrzewamy, aż składniki się rozpuszczą i połączą.
-
Krok 4.
Łączymy z żelatyną i mieszamy dokładnie.
-
Krok 5.
Papryki chili TaoTao kroimy bardzo drobno i dodajemy do masy, zostawiając nieco do podania.
-
Krok 6.
Masę wlewamy do silikonowych foremek lub niewielkich filiżanek.
-
Krok 7.
Wstawiamy na 4-5 godzin do lodówki, by deser stężał.
-
Krok 8.
Przed wyjęciem filiżanki lub foremki zanurzamy na parę sekund w gorącej wodzie – wtedy łatwiej będzie nam wydobyć mus.
-
Krok 9.
Podajemy posypane niewielką ilością drobno pokrojonej chili.
-
Krok 10.
-
Krok 11.
-
Krok 12.
-
Krok 13.
Przepis autorski Natalii Nowak-Bratek dla TaoTao, www.
-
Krok 14.
facebook.com/TaoTaoHarmoniaSmakow/photos/pb.
-
Krok 15.
149651965104881.
-
Krok 16.
-2207520000.
-
Krok 17.
1417427905.
-
Krok 18.
/714130231990382/
-
Krok 19.
.