< 1h
2 osób

Gołąbki z kapusty pekińskiej pod delikatnie czosnkowym sosem pomidorowym TaoTao

Autor: zhutao

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: europejska

Smak: łagodny

Składniki

  • Makaron ryżowy nitki 50 g
  • Sos sojowy ciemny 20 ml
  • Czosnkowy sos chili 20 ml
  • 2 główki kapusty pekińskiej
  • 50 g makaronu ryżowego nitki TaoTao
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • 5 łyżek sosu sojowego ciemnego TaoTao
  • 1 pęczek koperku
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • sól do smaku
  • pieprz czarny do smaku
  • Sos pomidorowy:
  • 300 ml pomidorów krojonych z puszki
  • 4 łyżki sosu czosnkowego TaoTao
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Kapustę oczyścić, delikatnie rozdzielić główki na pojedyncze liście, włożyć je na kilka minut do miski wypełnionej wodą z lodem.

  • Krok 2.

    W tym czasie makaron ryżowy zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem, aż zmięknie; odcedzić, ostudzić, pokroić.

  • Krok 3.

    Cebulę posiekać, zeszklić na oleju.

  • Krok 4.

    Liście kapusty wyjąć z wody, ściąć białe nerwy, co ułatwi dalsze zawijanie, osuszyć.

  • Krok 5.

    Mięso mielone wymieszać z sosem sojowym, pokrojonym makaronem, posiekanym koperkiem, zeszkloną cebulą, jajkiem, do smaku doprawić czarnym pieprzem, dokładnie wyrobić.

  • Krok 6.

    Farsz nakładać na przygotowane liście kapusty, zwijać małe gołąbki.

  • Krok 7.

    Ułożyć ciasno w szerokim rondlu, zalać wodą (tyle, aby były zakryte), posolić i gotować pod przykryciem ok. 30 minut.

  • Krok 8.

    Do drugiego rondelka wrzucić pomidory, postawić na ogniu i gotować bez przykrycia, aż zredukują się o połowę.

  • Krok 9.

    Dolać 100 ml wody z gołąbków, sos czosnkowy i gotować kilka minut.

  • Krok 10.

    Pod koniec gotowania dodać łyżkę masła, dokładnie wymieszać.

  • Krok 11.

    Gołąbki delikatnie wyjąć łyżką cedz

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności