Składniki
- Makaron ryżowy nitki 50 g
- Sos sojowy ciemny 20 ml
- Czosnkowy sos chili 20 ml
- 2 główki kapusty pekińskiej
- 50 g makaronu ryżowego nitki TaoTao
- 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
- 5 łyżek sosu sojowego ciemnego TaoTao
- 1 pęczek koperku
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- sól do smaku
- pieprz czarny do smaku
- Sos pomidorowy:
- 300 ml pomidorów krojonych z puszki
- 4 łyżki sosu czosnkowego TaoTao
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Kapustę oczyścić, delikatnie rozdzielić główki na pojedyncze liście, włożyć je na kilka minut do miski wypełnionej wodą z lodem.
-
Krok 2.
W tym czasie makaron ryżowy zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem, aż zmięknie; odcedzić, ostudzić, pokroić.
-
Krok 3.
Cebulę posiekać, zeszklić na oleju.
-
Krok 4.
Liście kapusty wyjąć z wody, ściąć białe nerwy, co ułatwi dalsze zawijanie, osuszyć.
-
Krok 5.
Mięso mielone wymieszać z sosem sojowym, pokrojonym makaronem, posiekanym koperkiem, zeszkloną cebulą, jajkiem, do smaku doprawić czarnym pieprzem, dokładnie wyrobić.
-
Krok 6.
Farsz nakładać na przygotowane liście kapusty, zwijać małe gołąbki.
-
Krok 7.
Ułożyć ciasno w szerokim rondlu, zalać wodą (tyle, aby były zakryte), posolić i gotować pod przykryciem ok. 30 minut.
-
Krok 8.
Do drugiego rondelka wrzucić pomidory, postawić na ogniu i gotować bez przykrycia, aż zredukują się o połowę.
-
Krok 9.
Dolać 100 ml wody z gołąbków, sos czosnkowy i gotować kilka minut.
-
Krok 10.
Pod koniec gotowania dodać łyżkę masła, dokładnie wymieszać.
-
Krok 11.
Gołąbki delikatnie wyjąć łyżką cedz