< 1h
4 osób

DOMOWA PIZZA

Autor: yummy

Rodzaj dania: Dania główne

Kuchnia: europejska

Smak: pikantny

Składniki

  • mąka pszenna 250 g
  • drożdże instant 7 g
  • gorąca woda 150 ml
  • oliwa z oliwek 10 ml
  • sos pomidorowy z chilli Tao Tao 10 ml
  • żółty ser 20 dag
  • pieczarki 0,5 kg
  • kolorowa papryka 2 szt
  • kukurydza z puszki wedle uznania
  • cebula 1 szt
  • czosnek 3 ząbki
  • zioła -oregano, bazylia wedle uznania
  • szynka salami 20 dag
  • sól do smaku

Sposób przygotowania

  • Krok 1.

    Wsyp drożdże do bardzo ciepłej wody, wymieszaj i odstaw na moment. Mąkę przesiej (lub po prostu wsyp) do dużej miski, dodaj sól i oliwę z oliwek, a na koniec wodę z rozpuszczonymi drożdżami.

  • Krok 2.

    Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki używając łyżki, a kiedy ciasto zacznie się formować na jednolitą masę wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania zwartej i sprężystej kuli o gładkiej powierzchni. Jeżeli ciasto lepi się do rąk, możesz je oprószyć odrobiną mąki. Gotowe ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.

  • Krok 3.

    Wszystkie wędliny pokrój na nieduże kawałki, a warzywa w drobną kostkę. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę wysmarowaną odrobiną oliwy z oliwek (aby nie przywarło w trakcie pieczenia) i rozprowadź dłońmi tak aby równomiernie wypełniło brytfankę. Następnie nakłuj kilkanaście razy widelcem i odstaw jeszcze na 10-15 minut aby ponownie wyrosło. Następnie posmaruj ciasto odrobiną oliwy z oliwek, a na wierzch nałóż sos pomidorowy. Na sos nałóż wędliny, a na wędliny wszystkie warzywa. Na sam koniec obficie posyp pizzę startym żółtym serem. Możesz jeszcze posypać po serze suszonymi ziołami, co nada pizzy bardzo ładny zapach.

  • Krok 4.

    Pizzę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C (grzałka górna i dolna), najlepiej na dolną półkę – dzięki temu grube ciasto dobrze się upiecze zanim ser na górze zacznie się przypalać. Pieczenie pizzy powinno trwać 20-25 minut, a czasem nawet i 30 minut (to zależy od piekarnika). Gotowa pizza powinna mieć ciasto zrumienione na złoty kolor.

Odwiedzając tę stronę, wyrażasz zgodę na używanie plików „cookies” zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Dalsze korzystanie z tej strony, bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej oznacza, że akceptujesz politykę stosowania plików cookies, opisaną w Polityce prywatności