Składniki
- mąka pszenna 250 g
- drożdże instant 7 g
- gorąca woda 150 ml
- oliwa z oliwek 10 ml
- sos pomidorowy z chilli Tao Tao 10 ml
- żółty ser 20 dag
- pieczarki 0,5 kg
- kolorowa papryka 2 szt
- kukurydza z puszki wedle uznania
- cebula 1 szt
- czosnek 3 ząbki
- zioła -oregano, bazylia wedle uznania
- szynka salami 20 dag
- sól do smaku
Sposób przygotowania
-
Krok 1.
Wsyp drożdże do bardzo ciepłej wody, wymieszaj i odstaw na moment. Mąkę przesiej (lub po prostu wsyp) do dużej miski, dodaj sól i oliwę z oliwek, a na koniec wodę z rozpuszczonymi drożdżami.
-
Krok 2.
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki używając łyżki, a kiedy ciasto zacznie się formować na jednolitą masę wyrabiaj dalej dłońmi aż do uzyskania zwartej i sprężystej kuli o gładkiej powierzchni. Jeżeli ciasto lepi się do rąk, możesz je oprószyć odrobiną mąki. Gotowe ciasto włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut.
-
Krok 3.
Wszystkie wędliny pokrój na nieduże kawałki, a warzywa w drobną kostkę. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wyrośnięte ciasto przełóż na blachę wysmarowaną odrobiną oliwy z oliwek (aby nie przywarło w trakcie pieczenia) i rozprowadź dłońmi tak aby równomiernie wypełniło brytfankę. Następnie nakłuj kilkanaście razy widelcem i odstaw jeszcze na 10-15 minut aby ponownie wyrosło. Następnie posmaruj ciasto odrobiną oliwy z oliwek, a na wierzch nałóż sos pomidorowy. Na sos nałóż wędliny, a na wędliny wszystkie warzywa. Na sam koniec obficie posyp pizzę startym żółtym serem. Możesz jeszcze posypać po serze suszonymi ziołami, co nada pizzy bardzo ładny zapach.
-
Krok 4.
Pizzę wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C (grzałka górna i dolna), najlepiej na dolną półkę – dzięki temu grube ciasto dobrze się upiecze zanim ser na górze zacznie się przypalać. Pieczenie pizzy powinno trwać 20-25 minut, a czasem nawet i 30 minut (to zależy od piekarnika). Gotowa pizza powinna mieć ciasto zrumienione na złoty kolor.